Skillnaden på gulguld, vitguld, rödguld, silver och titan

En kund beställde förlovningsringar i champagnefärgat vitguld, svenskt rödguld och silver. Det finns så många toner av metall att välja på!

Vad är egentligen guld?

I mitt förra blogginlägg försökte jag beskriva vad guldets karatstämplar innebär. Det kan du läsa om HÄR.

Den här gången tänker jag hålla mig främst till 18 karats guld som är det jag använder oftast när jag exempelvis tillverkar vigselringar därför att det för det mesta är hårt och spänstigt, lämpligt för skarpa kanter och exakta detaljer. I 18k guld är 75%av materialet guld, men de resterande 25% gör att guldet kan se väldigt olika ut i färgen och få olika egenskaper.

Rött och gult guld legeras med olika mängder koppar och silver, samt en mycket liten mängd zink. Alla metaller i legeringen måste vara absolut rena. När man legerar guldet själv börjar man med att smälta det rena guldet i en keramisk degel tillsammans med boraxpulver.  Sedan tillsätter man först silver och sedan koppar och allra sist låter man smältan svalna och petar in en lite bit zink under den. Sen hettar man upp materialet så att det flyter som vatten och kyler ner det. Att man inte kan lägga i zinken direkt i smältan beror på att den är så varm att zinken skulle förångas omedelbart om man gjorde det, men under den varma smältan kan det legera sig med de övriga metallerna. Det finns många toner av rött och gult guld som har fått olika namn. EU gult guld, svenskt rödguld (Mellanfärg), rosé guld, extra rött guld och säkert många fler som jag inte stött på.

Vitt guld legeras i stället med dels koppar och silver, dels med palladium.  Just nu när palladium priserna rasar i höjden betyder det att vitt guld är rejält mycket dyrare än rött och gult. Palladium är ett grundämne som brukar kopplas ihop med en rad andra metaller som tillsammans kallas platinametaller. I mitt yrke använder vi oss även av platina som arbetas material, och en del smeder belägger vitguld med rodium för att ge det en vitare färg. Själv tycker jag det är synd, både för att ytan slits med tiden och för att jag tycker om det vita guldets varmgrå färg.

Champagnefärgat guld är ett vitguld med mindre palladium i sig, men det innehåller ändå så mycket att det påverkar priset just nu. Det är fortfarande rätt ovanligt och har därför sina speciella problem. Det är svårt att gjuta i och går inte att få som frästa eller svarvade grundämnen. Därför kan en ring i det materialet komma att kosta lite mer.

Grönguld, som också kallas elektron, är en blandning av guld och silver som får en grön ton. Till skillnad från andra 18k legeringar är det mycket mjukt, nästan lika mjukt som rent guld. Därför tvekar jag att använda det till saker med mycket detaljer, skapa kanter, eller sådana föremål som utsätts för dagligt slitage. Det var denna metall som Egypterna täckte topparna av sina pyramider med en gång i tiden.

De guldlegeringar jag främst använder är, från gult över rött till vitt: Gult EU guld, svenskt rödguld, extra rött guld, champagnefärgat guld och vitguld.

Slutligen använder jag också ofta silver och titan. Silver brukar jag inte rekommendera till ringar med skarpa hörn eller kanter eftersom det är mjukt och därför slits fort. Men det har en färg som inte liknar nått annat så i bland vill kunder ha det ändå! Titan är hårt och klarar stora påfrestningar, men det går inte att löda i så det finns begränsningar i vilka former jag kan göra av det. Men silver och titan förtjänar sina egna inlägg. Kanske är det vad jag ska skriva om nästa gång? 

guldsmed; förlovningsring; silversmed; smycken; vigselring; rödguld; guld ;18k; 24k
Erik Tidäng på LOD, du kan se hans hemsida HÄR, har gjort en hel serie provringar. Gult EU guld, svenskt rödguld, extra rött guld, vitguld, titan och silver. Granulatet under ringarna är rent 24k guld.

guldsmed; förlovningsring;  silversmed; smycken; vigselring;  rödguld; diamanter; etiskadiamanter

 

 

 

Här ser man tydligt att hennes grässtrå ring är gjord av svenskt rödguld medan hans facetterade ring är av extra rött guld.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.