Skillnaden på gult, rött och vitt guld, silver och titan

 Förlovningsringar i champagnefärgat vitguld, svenskt rödguld och silver. Det finns så många toner av metall att välja på!
En kund beställde förlovningsringar i champagnefärgat vitguld, svenskt rödguld och silver. Det finns så många toner av metall att välja på!

Vad är egentligen skillnaden på en förlovningsring i gult, rött och vitt guld, silver och titan?

Olika material har både olika färg och olika egenskaper. När man till exempel ska beställa sin egen vigsel eller förlovningsring är det bra att veta lite om skillnaden mellan guld och silver och de andra material som kan komma i fråga. Vissa modeller fungerar bäst med vissa material, vissa färger bäst på vissa människor. Den här gången tänker jag framför allt berätta om 18 karats guld som är det jag använder oftast när jag exempelvis tillverkar vigselringar. 18k guld är för det mesta är hårt och spänstigt, lämpligt för skarpa kanter och exakta detaljer.

Det rena grundämnet guld, Au, grundämne 79 i det periodiska systemet, talar vi som guldsmeder om som 24 karats guld. 24 karat är alltså 100% guld. Rent guld är mycket mjukt med en unik, varmt gul färgton. Det är så mjukt att det är svårt att få det riktigt blankt! Jag brukar säga att 24 karats guld har mer färg än glans. I vår bransch delas guld in i 24 delar. 18 karat är alltså en legering, en blandning av metaller, med 18/24 delar guld, eller 75% guld och 25% andra metaller, om man så vill. Generellt kan man säga att i vår bransch är mycket hårdare än 24 karat. Där 24 karat är mjukare än silver är 18karat alltid rejält mycket hårdare och spänstigare. Det gör guldet lämpligt för skarpa kanter och exakta detaljer på en ring, eller för att vara tunt och starkt i en konstruktion av ett smycke eller föremål.

Du kan läsa mer om vad guld är HÄR. 

Rött och gult guld

Rödguld och gulguld legeras med olika mängder koppar och silver, samt en mycket liten mängd zink. Alla metaller i legeringen måste vara absolut rena. När jag legerar guldet själv börjar jag med att smälta det rena guldet i en keramisk degel tillsammans med boraxpulver.  Jag tillsätter först silver och sedan koppar och allra sist låter jag smältan svalna och petar in en lite bit zink under den. Jag hettar upp materialet så att det flyter som vatten och kyler ner det. Att jag inte kan lägger i zinken direkt i smältan beror på att den är så varm att zinken då skulle förångas omedelbart, men under den varma smältan kan det legera sig med de övriga metallerna. Det finns många toner av rött och gult guld som har fått olika namn. EU gult guld, svenskt rödguld (Mellanfärg), rosé guld, extra rött guld och säkert många fler som jag inte stött på. När det gäller de här legeringarna tycker jag att det är viktigt att titta på hur de stämmer överens med den som skall bära ringens hudton. Längst ner på sidan kan du se ett par ringar i svenskt rödguld och extra rött guld.

Vitt guld

Vitguld legeras i stället med dels koppar och silver, dels med palladium.  Just nu när palladium priserna rasar i höjden betyder det att vitt guld är rejält mycket dyrare än rött och gult. Palladium är ett grundämne som brukar kopplas ihop med en rad andra metaller som tillsammans kallas platinametaller. I mitt yrke använder vi oss även av platina som arbetas material, och en del smeder belägger vitguld med rodium för att ge det en vitare färg. Själv tycker jag det är synd, både för att ytan slits med tiden och för att jag tycker om det vita guldets varmgrå färg.

Champagnefärgat vitguld

Champagneguld är ett vitguld med mindre palladium i sig, men det innehåller ändå så mycket att det påverkar priset just nu. Det är fortfarande rätt ovanligt och har därför sina speciella problem. Det är svårt att gjuta i och går inte att få som frästa eller svarvade grundämnen. Därför kan en ring i det materialet komma att kosta lite mer.

Grönguld

Guld med en grön ton som också kallas elektron, är en blandning av guld och silver. Till skillnad från andra 18k legeringar är det mycket mjukt, nästan lika mjukt som rent guld. Jag tvekar att använda det till saker med mycket detaljer, skapa kanter, eller sådana föremål som utsätts för dagligt slitage. Det var denna metall som Egypterna täckte topparna av sina pyramider med en gång i tiden.

Silver och titan

Slutligen använder jag också ofta silver och titan. Silver brukar jag inte rekommendera till ringar med skarpa hörn eller kanter eftersom det är mjukt och därför slits fort. Men det har en färg som inte liknar nått annat så i bland vill kunder ha det ändå! Titan är hårt och klarar stora påfrestningar, men det går inte att löda i så det finns begränsningar i vilka former jag kan göra av det. Men silver och titan förtjänar sina egna inlägg. Kanske är det vad jag ska skriva om nästa gång? 

Gult EU guld, svenskt rödguld, extra rött guld, vitguld, titan och silver. Granulatet under ringarna är rent 24k guld.
De guldlegeringar jag främst använder är, från gult över rött till vitt: Gult EU guld, svenskt rödguld, extra rött guld, champagnefärgat guld och vitguld. Erik Tidäng på LOD, du kan se hans hemsida HÄR, har gjort en hel serie provringar. Gult EU guld, svenskt rödguld, extra rött guld, vitguld, titan och silver. Granulatet under ringarna är rent 24k guld.
guldsmed; förlovningsring; silversmed; smycken; vigselring; rödguld; diamanter; etiskadiamanter
Här ser man tydligt att hennes grässtrå ring är gjord av sv. rödguld medan hans facetterade ring är av extra rött guld.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.