En vigselring av platina med solros av guld.

En etisk rosenslipad safir blev kronan på verkat i den här förlovningsringen av rött guld och platina.
En etisk rosenslipad safir blev kronan på verkat i den här förlovningsringen av rött 18k guld och platina.

En ovanlig vigselring där jag dessutom var tvungen att lära mig svetsa i platina!

En av mina kunder ville ha en ring i platina. Eftersom jag aldrig jobbat med det förut var det en djupdykning i ett nytt och spännande material. När man löder i platina blir lödningarna inte lika hållbara som i guld, så en ringskena som den på bilden svetsar man i stället i hop. Pricken över i är den etiska rosenslipade safiren jag hittade hos Andrea Antonucci och den vackra fattningen och gravyren gjord av Lisa Henrich på GemArt. Att hitta rätt människor att jobba med är en sådan njutning!

Skillnaden på hårdlödning och svetsning är att när man hårdlöder använde man ett material med lägre smältpunkt än det som ska samman fogas. Materialet kallas lod eller slaglod och det är därifrån Galleri LOD (Min arbetsplats sedan 19 år!) fått sitt namn. Lodet smälter och flyter in i springa mellan delarna. När man svetsar tillför man i stället samma material som det som fogas och smälter ihop delarna. En ringskena av platina svetsar man oftast ihop genom att valsa en tunn plåt som man tränger in i skarven innan man smälter den och materialet på dess båda sidor.

Med platina får man vara försiktig, eftersom det gärna legerar sig med omgivande material när man värmer på det. Det bästa är att sätta skenan i en titanpincett så att skarven inte vidrör någonting innan man svetsar.  När man ska fästa en gulddetalj på en platinaring kan man inte svetsa utan får använda sig av en kombination av att löda med guld lod och någon mekanisk samman fogning. I det här fallet är solrosen nitad genom ringskenan, och sedan lödd med guld lod.

4 Responses

  1. Inger Frändås

    Älskar när du berättar. Det är så vansinnigt mycket kunskap som krävs.
    Är det fattningen som skymtar mellan varje blomblad på solrosen? Då har den blivit en del av smycket på ett mycket vackert sätt.

    • admin

      Stenen är fatta genom att Lisa fräst ett läge åt den och sedan satt fast den men körn, små spån av metall som formas till kulor och smider fast stenen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.