Vad är egentligen guld? 24 karat, 18 karat…?

posted in: Nyheter | 3
Vad är egentligen guld? Vigsel och förlovningsringar i spänstigt 18k vitguld
Vigsel och förlovningsringar i spänstigt 18k vitguld

Vad är egentligen guld?

Det är så många begrepp när det gäller material till förlovnings och vigselringar. Jag tänkte försöka skapa ett par inlägg som reder ut dem! Vi börjar med det mest grundläggande, karat beteckningen när det gäller guld!

Det rena grundämnet guld, Au, grundämne 79 i det periodiska systemet, talar vi som guldsmeder om som 24 karats guld. 24 karat är alltså 100% guld. Rent guld är mycket mjukt med en unik, varmt gul färgton. Det är så mjukt att det är svårt att få det riktigt blankt! Jag brukar säga att 24 karats guld har mer färg än glans.

Det betyder att guld i vår bransch delas in i 24 delar. 18 karat är alltså en legering, en blandning av metaller, med 18/24 delar guld, eller 75% om man så vill! Generellt kan man säga att 18 karats guld är mycket hårdare än 24 karat. Där 24 karat är mjukare än silver är 18karat alltid rejält mycket hårdare och spänstigare. Det gör guldet lämpligt för skarpa kanter och exakta detaljer på en ring, eller för att vara tunt och starkt i en konstruktion av ett smycke eller föremål.

En skål av 18k svenskt rödguld

Exempelvis gjorde det att jag kunde göra en skål av 18k svenskt rödguld som saltskål till kryddstället jag tillverkade för regeringen och riksdagen som gåva åt HKM Kronprinsessan Viktoria när hon fyllde 40. Guldplåten i skålen är bara 0,4mm tjock och i 18 karats guld håller det utmärkt, i 24 karat hade hon kunnat krama ihop den i handen!

Resten av materialet i 18k guld är andra metaller som ger legeringar med olika egenskaper. Det påverkar guldets färg och hur det beter sig både vid tillverkning och i ett smycke. Det tänker jag berätta mer om nästa gång!

Mormors gamla vigselringar är troligen tillverkade av och stämplade med 23k, det är lite hårdare än rent guld och har nästan det rena guldets starka färg. Men även en ring tillverkad av rent guld stämplas med 23k därför att den troligen har en lödskarv, en plats där smeden fogat samman ringen genom att smälta in en liten mängd material med lägre karat och lägre smältpunkt. Eftersom stämpeln garanterar guldhalten i hela smycket kan man då inte stämpla det med 24k.

Mer om guld och ädelmetaller kan du lära HÄR!

Vad är egentligen guld? Halssmycke med blomma i 24k guld
Smycke i guld och ädeltopas. Blommans blad är av 24k medan öglan som fäster det i collieret är av 18krödguld, för hållbarhetens skull!
Kryddställ i silver och rödguld av Petronella Eriksson. En gåva från Sveriges riksdag och regering till H.K.H. Kronprinsessan Victoria. Foto: Christian Habetzeder.
Kryddställ i silver och rödguld av silversmeden Petronella Eriksson. En gåva från Sveriges riksdag och regering till H.K.H. Kronprinsessan Victoria på hennes 40-årsdag. Gravören Lisa Henrich har graverat Kronprinsessans monogram. Foto: Christian Habetzeder.

3 Responses

  1. Inger Frändås

    Jag älskar när jag får veta. Intressant att förstå mer. Tack för det!

    • Petronella

      Kanske det! Egenskaperna hos 18k guld blir ju olika beroende på vilka metaller de resterande 6/24 delarna består av. Eller om man vill de resterande 25%! 18k är ju ett material 75% guld och 25% annat. Därför blir vitguld, som blandas med bland annat palladium hårdare och sprödare än gult eller rött guld som blandas med koppar och silver. Men även extra rött guld, med mer koppar i än de andra legeringarna är hårdare och lite svårare att jobba med! Även den specifika vikten påverkas ju av vilken metall man blandar guldet med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.