
Stenar till vigsel och förlovningsringar!
Jag fortsätter att köpa in och fotografera stenar som är tillräckligt hårda för att fungera i ringar. Det finns så otroligt mycket som är vackert men som de flesta människor aldrig får en chans att se. För att en sten i en ring som någon bär varje dag inte ska slitas för mycket behöver den ha en viss reptålighet. Den här gången har jag fotograferat safirer och krysoberyller som jag skulle vilja använda till förlovningsringar!
Fler bilder och mer information om stenar hittar du HÄR!
Mohs hårdhetsskala
Är en skala som visar reptåligheten för olika mineral genom att ett hårdare mineral kan repa ett mjukare. Diamant är det hårdaste naturmaterial som finns. Det enda som kan repa en diamant i rumstemperatur är en annan diamant. För att jag ska tycka att en sten fungerar i en ring som ska bäras varje dag behöver den ha en hårdhet på över 8 moh.

Safirer och rubiner
Rubiner och safirer är faktiskt samma material i grunden. Båda ädelstenarna består av mineralet korund som är en form av aluminiumoxid. Korund kan förutom aluminium innehålla spår av järn, titan, krom, koppar eller magnesium och det är dessa små mängder av andra metaller som ger stenen dess färg. Safirer kan alltså vara blå, gula, violetta, orangea eller gröna! Rubiner innehåller i stället små mängder krom och är röda, från djuprött över i mer blåtonade röda färger.

Krysoberyll och alexandrit
Krysoberyll är ett ovanligt och mycket hårt mineral. Den består av berylliumaluminiumoxid och ligger på 8,5 i mohs skala för rephårdhet. År 1830 hittades en sorts krysoberyll som växlar färg alltefter belysningen. Den ser grön ut i dagsljus men röd i skenet från stearinljus eller glödlampsljus. Den här stenen kallas för Alexandrit och är en av min barndoms drömstenar.
Jag har aldrig ägt någon alexandrit, men i stället har jag upptäckt att även safirer i viss toner kan ha den här magiska förändringen i olika ljus! Kom inpå LOD en mulen dag så kan jag visa!

Lämna ett svar