Förlovnings ring i extrarött guld.

Färgskiftande safirer går inte att fånga på bild.. Men blir fantastiska förlovningsringar!
Färgskiftande safirer går inte att fånga på bild.. Men blir fantastiska förlovningsringar!

En ring i extrarött guld med färgskiftande safir som skimrar mellan lila, rött och blågrönt beroende på ljuset

Så löd beställningen från den blivande maken. Det blev en ring i extra rött guld med oval ringskena och en mjuk fattning… men med en helt fantastisk sten. Det är roliga att få bygga saker i så vackra material, det extra röda guldet och stenen som skimrar mellan lila, rött och blågrönt beroende på ljuset blev en så väldigt fin kombination.

Färgskiftande stenar har fascinerat mig ända sedan jag var barn. Färgen i olika ädelstenar beror på att de innehåller små mängder av olika material, oftast metaller.  Det är de här ”föroreningarna” som ger stenen dess färg. Därför finns många ädelstenar, som kvart, turmalin, flourit, safir, granater och diamanter i olika färgvarianter. Det som är så märkligt är att de trots detta oftast går att känna igen vilken sten det är med blotta ögat. Det som växlar färg har en balans av två eller fler sådana ämnen och ändrar därför färg med ljusets temperatur. En del bara lite grann, andra fullständigt.

De färgväxlare jag först hörde talas om var Alexsandrit, en form av krysoberyll, men någon sådan har jag aldrig själv ägt. De som verkligen växlar färg är väldigt dyra, och ovanliga. Det finna också granater som ändrar färg och de kan jag få tag i via min etiska sten handlare AA ädelstenar, men de är inte tillräckligt hållbara för en vardags ring. Återstår safirerna. Som både har fantastiska färger och en hårdhet på 9 moh, steget under diamant, vilket gör den tillräckligt hållbara för förlovnings och vigselringar som ska slitas och bäras varje dag under nästan en livstid.

För ovanlighet skull har jag gjort ringen blank. Jag tycker det fungerar fint när en ring har rundade former som här och det gav stenen extra skjuts och lyster. Om jag jobbar med raka kanter eller utan stenar fördrar jag en matt yta som gör att man tydligt kan se guldets färg. För att läsa mer om guld och guld färger kan du klicka HÄR.

En förlovningsring i extra rött guld med oval ringskena och en mjuk fattning. Era rött guld och färgförändrande safir.
En förlovningsring i extra rött guld med oval ringskena och en mjuk fattning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.