Att fatta en sten i ett smycke eller en förlovningsring.

En grön turmalin satt i svenskt röd guld med en sargfattning.
En grön turmalin satt i svenskt röd guld med en sargfattning.

Konsten att bygga fattningar till stenar.

Det gemensamma när man sätter fast en sten i ett smycke är att den på ett eller annat sätt smids fast i materialet. Det betyder att en lite mängd av den plastiska metallen trycks fast över stenen. Jag har i tidigare inlägg skrivit om hur man på olika sätt kan sänka in en sten i materialet i ex en förlovningsring. För att se dessa inlägg kan ni klicka HÄR och HÄR. Den här gången tänker jag ge exempel på hur man i stället kan bygga en fattning som håller en sten i ett smycke.

En fattning är en separat del av ett smycke som är till för att hålla en sten på plats. Fattningens uppgift är att ge stenen ett läge där den vilar stabilt så att man sedan kan trycka över en kant eller en antal klor av metall och på så sätt säkra stenen i smycket. Fattningarnas form sätter bara min hantverksskicklighet och formgivningsförmåga gränser för.

I de fösta  exemplen nedan och i bilden ovan jobbar jag med fattningar där jag sätter stenen genom att vika över en tunn sarg som jag brutit upp till många små klor. Dessa fattningar är trevliga för att jag kan göra hela processen själv, de tunna klorna får stenen att sitta stadigt men kräver inte den kraft som en del andra fattningar behöver.

När jag inte vill sätta stenar själv, för att stenen är för dyr eller för att det skulle ta orimligt lång tid, bygger jag en fattning för att sedan vända mig till en fattare som har en specialutbildning och delvis andra verktyg än jag. Bland annat jobbar de flesta fattare med arbetet under en stereolupp för att verkligen se vad de gör! Jag vänder mig också alltid till en fattare när jag vill sänka en sten i materialet i exempelvis en vigselring. Just nu har jag den stora glädjen att samarbeta med GemArt, som alltid gör ett fantastiskt arbete med mina smycken

Stenar och pärlor kan också fästas i ett smycke genom att limmas på ett gängat stift, som jag gjort exempelvis i det röda halsbandet och de två följande bilderna nedan. Om man vet vad man håller på med och använder rätt lim blir det hållbart och ger en stor frihet åt formen.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.