Att välja hur man vill fatta stenar i sin vigsel eller förlovningsring. Faden.

En geometrisk vigselring i vitguld med etiska ljusblå safirer och små färgade diamanter satta med fadenfattning. guldsmed; förlovningsring; safir; silversmed; smycken; vigselring; etisk; vitguld
En geometrisk vigselring i vitguld med etiska ljusblå safirer och små färgade diamanter satta med fadenfattning.

Mer om fatta stenar i vigsel och förlovningsringar!

Det gemensamma när man sätter fast en sten i en ring är att den på ett eller annat sätt smids fast i materialet. Det betyder att en lite mängd av den plastiska metallen på ett eller annat sätt trycks fast över stenen. Det finns många olika sätt att gör det här, och dessa olika tekniker kan dessutom blandas. I detta och några andra inlägg tänker jag gå igenom vilket intryck de olika teknikerna ger din vigselring! För att se hur en sten fattad med riven kant ser ut kan du titta här!

Fadenfattning

När man sätter stenar i fadenfattning börjar man som när man skall sätta dem med riven kant, se mitt förra inlägg, med att borra och fräsa ett hål där stenen passar perfekt. Men i stället för att smida fast hela kanten runt skär fattaren spånor ur materialet runt omkring stenen med ett verktyg som ser ut som ett litet stämjärn och kallas för stickel. Dessa spånor viks upp över stenen och formar till en liten kula som kallas körn. Det här ser ni kanske tydligast om ni zoomar in på bilden överst där jag satt ganska stora stenar med faden. Sedan skär fattaren rent runt stenen med stickeln i en form sam passar till formen på ringen.

Även när det gäller faden går det att göra på fler olika sätt. Nedan visar jag tre ringar i samma serie där stenarna satts på lite olika vis. De första ringarna i rödguld har en doserad rad vita diamanter satta med fadenfattning. Båda ändarna på raden har skurits till spetsar som samverkar med glipan i ringen de sitter i.

Den andra ringen är av vitt guld, men något i fotograferingen får det att se ut som silver. ville trots det gärna visa den eftersom fattaren här tillverkat fler extra kön som hen lagt mellan stenarna. det ger ett gammaldags, arbetat intryck särskilt tillsammans med de mörka kaffediamanterna. Jag skulle gärna sätta stenar på det sättet oftare.

I det sista exemplet har avslutningarna runt stenarna rundats stället för att vara spetsiga, det är roligt att en så liten detalj förändra uttrycket så mycket!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.