Att bygga egna fattningar till smycken.

Att bygga egna fattningar till smycken. Tre runda fasettslipade stenar av olika sorters kvart i mjuka välbalanserade fattningar av vitt och oxiderat silver.
Tre fasettslipade stenar i mjuka fattningar av vitt och oxiderat silver.

Det tog tid för mig att börja bygga egna fattningar till smycken!

När jag började arbeta som smed hade jag ganska svårt för att hitta ett sätt att förhålla mig till fattningar och slipade stenar i mina smycken. Det som gjorde skillnad av en av de internutbildningar vi hade på Galleri LOD. En fattare kom och visade oss hur vi kunde fatta in stenar på egen hand. Innan dess hade jag nästan alltid anlitet en fattare. Det är smeder som har lite annan utbildning och devis andra verktyg än de jag använder. Bland annat jobbar de vanligen under en stereolupp!

Fattningar med klor kan jag sätta själv!

Det jag lärde mig var att en fattningar är vad som helst som ger stenen att stabilt läge och material som man kan smida över stenen. Och att de alltid är enklar att sätta en sten i en fattning med klor eller en uppbruten sarg. Det behöves helt enkelt inte lika mycket kraft för att trycka över materialet vilket gör att jag kan behålla kontrollen över det jag gör. Det är märkligt nog tvärt emot vad nästan alla får lära sig som nybörjare!

Just nu är jag väldigt nyfiken på att bygga egna fattningar till smycken. Med större inblick i hur det fungerar att sätta fast stenarna får jag fler och fler ideér till former och funktioner. Mer om lolkika sorters fattningar har jag skrivit HÄR.

Att bygga egna fattningar till smycken.Att bygga egna fattningar Tre runda fasettslipade stenar av olika sorters kvart i mjuka välbalanserade fattningar av vitt och oxiderat silver.
I de här fattningarna har jag brutit upp sargen till klor och kan fatta stenarna stenarna själv. Fattningarna av vitt silver är fattade med citriner och i den oxiderade fattningen sitter en ljust grön kvarts. Jag tycker om den runga baksidan och att de får en så fin balans!
En slingrande remsa av pappersvalsat rödguld där toppen av spiralen blir en fattning. I hängsmycke sitter en rosa safir och i förlovningsringen en etisk brun diamat. Det är är inte en fattninga jag vill sätta själv, det får vår duktiga fattare på GemArtStockholm ta hand om.
En slingrande remsa av pappersvalsat rödguld där toppen av spiralen blir en fattning. I hängsmycke sitter en rosa safir och i förlovningsringen en etisk brun diamat. Det är är inte en fattninga jag vill sätta själv, det får vår duktiga fattare på GemArtStockholm ta hand om.
En svart specialslipad opsidian i en oxiderad silver fattning.
En svart specialslipad opsidian i en oxiderad silver fattning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.