Vigselringar i rödguld med faden fattade diamater.

Vigselring med vita diamanter i svenskt rödguld. En fin kombination!
Vigselring med vita diamanter i svenskt rödguld. En fin kombination!

Det är fler hantverkare än jag inblandade när jag gör en av min vigselringar, särskilt när de är organiska i formen.

Ofta börjar jag med att skulptera fram en form i blått vax. Det är ett hårt vax som går att skära och fila, men det är ganska skört, så ringarna går inte att prova. Sedan skickar jag vaxet till min vän Irina på Gjutakuten. Hon gjuter in mitt vax original i gips, smälter ur vaxet och fyller hålrummet med guld. På så sätt slipper jag gör all form i guld, vilket det sparar mycket material. Sedan skickar hon ringen tillbaka, och jag filar fram ytan, korrigerar storleken och stämplar den.

Ska det sedan i stenar i ringen brukar jag lämna in den till en fattare. Det är en smed som har specialutbildning på att smida fast stenar i metall på olika vis. Just de här stenarna är satta med ”fadenfattning” först fräser fattaren ett läge för stenen, sedan skär hon upp små ”körn”, spån av guldet, som hon smider fast stenen mot läget med. När stenen sitter fast skär hon rent runt om och ger fattningarna sin slutgiltiga form.

Hennes ring är mjukt böljande, hans är rak med två fasetter. Ytan och materialet håller i hop ringarna trots de olika formerna.
Hennes ring är mjukt böljande, hans är rak med två fasetter. Ytan och materialet håller i hop ringarna trots de olika formerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.