Silversmycken som botar växtblindhet

Dissonance & Remedy Against Plant Blindness

Utställning under Brussels Jewellery Week

Under Brussels Jewellery Week ställer jag och min Kollega Åsa Elmstam ut tillsammans i Bryssel. Vi har valt att kalla utställningen Dissonance & Remedy Against Plant Blindness, och egentligen är den två separata utställningar på närliggande teman. Min del ”Remedy Against Plant Blindness” kommer att handla om krisen i den biologiska mångfalden och är ett försök att få människor att se växter. Kan man tillverka silversmycken som botar växtblindhet?

Välkomna till vernissage 25/4 17-21

Vi visar konst som vill ha en förändring. Två utställningar i en som tar upp klimatkrisen och krisen i den biologiska mångfalden. Tillsammans ställer de frågor om vad vi ska göra och varför vi inte gör det?

Utställningens visas på Galleri REMPART44 Rue du Rem des Moines 44, 1000 Bruxelles, Belgien

Mellan den 25/4 till och med 28/4 har vi öppet 10.30-18.00. För mer information följ #brusselsjewelleryweek and #BJW24

Kan man tillverka silversmycken som botar växtblindhet? Här ett collier av grön serpentin med blåbär och blad samt ett med blåbärets blomma och en collier av peridott. Blommorna hos blåbären är små och rosagröna mot de unga bladens skira ljusa grönska. I mitten en skulptur av en slåtterblomma i skala 1.3. Slåtterblomma, Parnassia palustris, är en av de växter som växer på fuktiga ängar och betade marker nära vatten. Eftersom vi huggit ner 97 procent av skogen, och låtit slåtterängarna växa igen eller planterat dem med gran, så är den betade marken den enda delen av landskapet som är helt.

Växtblindhet

För 20 år sedan myntades termen ”växtblindhet”. Konceptet pekar på det faktum att fler och fler människor inte känner igen de växter de ser. Det betyder att de inte ser vad vi förlorar. De ser inte överflödet av arter i en ur- eller naturskog och hur många av dem som saknas i en trädplantering. Dessutom är den oavverkade skogen inte bara ett genetiskt bibliotek av sammankopplade arter av växter och djur, utan också en levande organism som tar hand om de växthusgaser som vi släpper ut i atmosfären.

Dissonance & Remedy Against Plant Blindness


Swedish silversmiths Åsa Elmstam and Petronella Eriksson show art that wants change. Showcasing two projects that address the climate and biodiversity crisis and asks questions about what we should do and why we don’t.
When? Vernissage 25/4 17-21 Open 25/4-28/4 10.30-18.00.
Where? REMPART44. RUE REMPART DES MOINES 44 B-1000 BRUSSELS, Belgien.

Silversmycken som botar växtblindhet En skulptur av ett blåbärsris av silver och oxiderat silver. Blåbär,Vaccinium myrtillus, är en så kallad nyckelart som har en stor betydelse för den biologiska mångfalden i skogen. Riset betas av bland annat rådjur och älg, bären äts av en mängd olika fågelarter och björn. Tjäderkycklingar kan hitta fjärilslarver på grenarna och blommornas nektar utnyttjas av humlor och fjärilar. Välkomna till vernissage 25/4 17-21 av utställningen Dissonance & Remedy Against Plant Blindness! Utställningens visas på Galleri REMPART44 Rue du Rem des Moines 44, 1000 Bruxelles, Belgien Konst som vill ha en förändring. Två utställningar i en som tar upp klimatkrisen och krisen i den biologisk mångfalden. Tillsammans ställer de frågor om vad vi ska göra och varför vi inte gör det? Mellan den 25/4 till och med 28/4 har de öppet 10.30-18.00. För mer information följ #brusselsjewelleryweek and #BJW24

Bilberry, sculpture in scale 1:1 by Petronella Eriksson. Made of silver and oxidized silver. Bilberry, Vaccinium myrtillus, is a species that has great importance for the biological diversity in the forest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.