Sammetshortensia, en hel kollektion smycken i silver, pärlor och oxiderat silver.

Det här smycket med tre blommor i silver, pärlor, tanzanit och ametist är redan sålt till en kund...roligt!
Det här smycket med tre blommor i silver, pärlor, tanzanit och ametist är redan sålt till en kund på galleri LOD…roligt!

 

Människor verkar tycka om mina nya hortensia blommor!

Jag har ju jobbat med hortensia blommor förut, men nu vill jag göra dem på ett annat sätt. Förebilden den här gången är sammetshortensia, en stor, exotisk buske som långsamt växer till sig i den bakre delen av min trädgård. Blommorna balanserar mellan lila och blått på samma sätt som stenarna i collieren i den här kollektionen.

Förut har jag använt vidje och syrenhortensia genom att valsa en torkad blomma mellan två silver plåtar. Får man till rätt valstryck så får man på det sättet en detaljerad avbild av nerverna i blomman som blir en fin detalj i smycken. Den här gången har jag tagit fasta på de nästan rund kronbladen i de fyrdelade blommorna. Jag har tillverkat och kupat varje blad för sig och sedan lött i hop dem fyra och fyra. Det tog ett tag att komma på hur jag kunde göra det mer den precision jag ville, men när jag väl löst det kändes det som om de nya blommorna lätt bildade en hell kollektion smycken. Hittills har det blivit, berlocker på kedja, collier, och örhängen. Mitt pärlorna i blommorna är 2 mm, i de vita har jag använt sötvatten pärlor och i de svarta hematitkulor. Det är väldig pilligt att limma de små pärlorna på plats på de noggrann spetsade och hackad  silverstiften. Jag använder långsamhärdande tvåkomponents lim när jag gör sådana limningar, och hittills har jag aldrig fått tillbaka ett smycke där pärlorna lossnat! Det är skönt att känna att jag är säker på det fungerar!

Om ve vita blommorna blir oxiderade använder jag helst en blandning av silver skum och diskmedel och putsar med en tandborste. i värsta fall håller jag smycket i pärlan och sänker resten av blomman i dipp, så att pärlan inte kommer med. Stenarna tål en del, men pärlan ingenting.  Fast det bästa är ju som vanligt att diska med tandborste och diskmedel ofta, och slå in i syrafritt papper mellan varven, så att man slipper putsa med starka medel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.