Lotusblad av silver till Kulturnatten.

Lotusblad, små fat av silver specialgjorda till Kulturnatten! De är mellan 5 och 8 cm i diameter.
Silverfaten är mellan 5 och 8 cm i diameter och tillverkade med en rätt från restaurang Farang i åtanke.

Besökare på Galleri LOD inbjuds att prova hur det känns att äta med silver!

Lotusblad, fat av silver till Kulturnatten!

LOD deltar i Kulturnatt Stockholm den 22/4 18.00-24.00

Maträtten som ni kommer få ett smakprov av på Galleri LOD är en populär rätt på restaurang Farang. En Satay med grillad kyckling, rostade jordnötter, kokosgrädde och citrongräs. Mer om restaurangen kan ni läsa HÄR! Första uppdukningen sker kl. 19.00 och den andra kl. 21.00. I mån av möjlighet fyller vi på, men om ni vill vara säkra på att få delta i själva ätandet är det säkrast att komma vid de här tiderna!

Lotus blad av silver som förhåller sig till smaker skapade av restaurang Farang.
Lotusblad av silver till Kulturnatten! Mina lotus fat av silver kommer från ett minne. Jag och min Kollega Anna gjorde en MFS för sida på Bali för många år sedan. En kväll var vi trötta och slitna och bestämde oss för att gå på ett lyxställe och äta. Vi satt i en liten paviljong i en lotus damm..
Rita, göra mallar, skriva ut mallar och limma dem på pappersvalsad silver plåt. Såga.

Hur kommer ni på alla idéer?

Det vi gör handlar sällan om talang eller inspiration, utan om arbete. Idéer är inte något man får utan något man tillverkar. När jag skulle tillverka mina lotusblad av silver till Kulturnatten var uppgiften att ta avstamp i smaker skapade av restaurang Farang. Att hitta något i miljön, namnet, smaken, konsistensen att bygga en idé runt.

Mina fat kommer från ett minne. Jag och min kollega Anna gjorde en MFS om dekorativa metalltekniker för Sida på Bali för många år sedan. En kväll var vi trötta och slitna och bestämde oss för att gå på ett lyxställe och äta. Vi satt i en liten paviljong i en lotusdamm. Lotusbladen fick bli min utgångspunkt för faten jag tillverkade.

När jag väl vet vad det är jag vill göra tittar jag på bilder. Skissar lite och börjar sedan ganska omgående att arbeta i materialet. Hur tjock ska plåten vara? Vilka ytor vill jag ha? Hur får jag till veckningen av bladen?

Rita, göra mallar, skriva ut mallar. Valsar, som så ofta, silverplåten mellan papper för att få en matt yta. Limmar mina mallar på plåten. Sågar, filar kanter.

Mycket av jobbet händer på stubben i hammarrummet. Kanten av plåten som ska veckas får en hamrad yta. Blankt mot det matta pappersvalsade. Sedan veckar jag bladet med hammaren mot stubben, eller med min akrylkäftade tång, och slår försiktigt hela bladet i LODs största puckelanka så att jag får den matta delen av plåten lite lite kupad. Utan att sätta några märken på fel plats. Utan att få speglingar i materialet som avslöjar var formen inte känns naturlig.

Tillverkning av lotusfat i silver. Hammaren och den utsågade silver plåten. Hur tjock ska plåten vara? Vilka ytor vill jag ha?
Tillverkning av lotusfat i silver. Mycket av jobbet händer på stubben i hammarrummet.
Lotusblad av silver till Kulturnatten. Först veckar jag bladet med hammaren, sedan slår jag det försiktigt i LODs största puckelanka så att jag får den matta delen plåten lite lite kupad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.