LOD 20år Utställning på VIDA museum

posted in: Nyheter, utställningar | 0
LOD 20år Utställning på VIDA. Liten kanna sv silver och gren. Petronella Eriksson
Liten kanna sv silver och gren. Petronella Eriksson

Välkommen på vernissage  torsdagen den 18 april  från kl.13 på VIDA MUSEUM

I år firar mitt andra hem, Galleri Silver LOD 20-årsjubileum. Bland annat med en stor, retrospektiv utställning i Stora Hallen på VIDA, ett fint museum på Öland. Utställningen på VIDA kommer bestå av ett antal nedslag i LODs 20 år av produktion. En interiör kommer att byggas upp där både frihängande skulptur och silverföremål ingår. I VIDAs butik kommer vi visa föremål och smycken till försäljning.

Själv kommer jag att visa föremål ur mitt arbete med ”Silver över lägerelden”.

Så här skriver Kerstin Wickman om LOD i en text skriven för den kommande boken om LODs första 20 år.

”LOD Metallformgivning” ligger på en tyst liten gatstump – Norra Agnegatan 40 – på Kungsholmen. Ett bättre namn än LOD på denna guld- och silversmedsverkstad, butik, utbildningslokal och detta designkontor och konsthantverksgalleri är svårt att tänka sig. Ordet lod har många innebörder. Med hjälp av ett sådant kan man till sjöss avgöra djupet i farleder. Det begagnas fortfarande i många hantverksyrken för att kontrollera lodlinjer och kan även utnyttjas som motvikt i en damastvävstol. Det har använts för att avgöra silverhalten och fungerade förr som viktmått. Lod är också en tillsatsmetall vid lödning – mjuklödning, hårdlödning eller svetslödning… 

Allt detta beskriver både symboliskt och konkret verksamheten på Norra Agnegatan 40. LOD-gruppen har ”lodat” sig fram till en modell som mig veterligen är unik, inte bara i Sverige. Medlemmarna är dessutom både sammansvetsade och generösa mot varandra och kollegor i omvärlden. ”

Kerstin Wickman, professor em. i design- och konsthantverkshistoria.

Mer om Vida HÄR!

Så här ser Vida museum ut! Det blir fint att vara där.
Så här ser Vida museum ut! Det blir fint att vara där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.