Keumboo, att lägga guld på silver.

Halsband "Ophrys" i silve med vit pärla och keumboo, detaljer i 24k guld.

Keumboo är en teknik där man värmer och trycker fast 24k guld plåt på silver. Tekniken kommer ursprungligen från Korea där den använts mycket länge.

Jag började med att valsa 24k rent guld till en så tunn plåt jag kunde få till i vår vals. För att plåten inte ska bli smutsig eller fastna la jag den mellan silkespapper medan jag valsade, så som man gör när man tillverka bladguld, även om man då fortsätter prossesen genom att smida plåten mellan papper tills den är oändligt mycket tunnare än den plåt jag använder här. Min plåt blev ca 0,03mm, vilket betyder att det stora örhänget nedan är täckt av nästan ett halvt gram rent guld.

Sedan vitkokade jag 925/1000 silver/koppar blandningen vi brukar arbeta med för att ge den ett av ett lager finsilver på ytan. Vitkokningen gör jag genom att värma silvret så att kopparen i ytskiktet oxideras och sedan fräter jag man bort oxiden genom att stoppa arbetet i syra. Finsilvret ger en matt vit yta som guldet kan fästa emot.

När rena ädelmetaller når en temperat på 260-370 grader ökar rörligheten i dess atomer. och som materialen är ganska lika gör det att silvret och guldet kan bindas till varandra. Värmen kommer som ni ser på filmen längst ner i inlägget från en vanlig kokplatta, jag tog den vi värmer syra på i verkstan. Senare har jag provat att i stället värma med låga och det känns faktist enklare att inte bränna sig på det viset!

Teckninken har jag blan annat använt till Kollektionen ”Dvärgmåra” som ni kan hitta HÄR!

Keumboo, att lägga guld på silver, valsning av 24k guld mellan silkespapper.
Valsning av 24k guld mellan silkespapper.
Det går fint att fortsätta arbeta med plåten sedan man fäst guldet och silvret med varandra. Här har jag valsat in en hortensia blomma för att få ett mönster i plåten.
Jag har valsat in en hortensia för att få ett mönster.
Här har jag valsat in en skylt blomma från en hortensia för att få ett mönster av dess bladnerver i plåten.
Hortensia blomma på kedja täckt med 24k guld.
Keumboo, att lägga guld på silver, plåten blir betydligt tjockare än blad guld när jag valsar den själv.
Guldplåten blir betydligt tjockare än bladguld!
Örhängen som kom att innehålla ett helt gram finguld!
Örhängen täckta av ett helt gram 24k guld!
Dvärgmåra Små berlocker keumboo, silver täckt av en tunn plåt med 24k guld. Vita sötvattenpärlor markerar blomman mitt.
Dvärgmåra, en del av en ny kollektion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.