Jag är med i ny bok om smycken för håret!

Smycken som huvudsak – en kulturhistorisk och praktisk guide kring diadem och andra smycken för håret av Kristina av Klinteberg. Utgiven i samarbete med Informationsförlaget och Kulturhistoriska förlaget.

Jag har fått äran att vara med i en ny bok om hårsmycken!

Kristina af Klinteberg är fil.mag. och kulturvetare med ett särskilt intresse för äldre hårsmycken. I denna bok vill hon visa hur breda användningsområdena för hårsmycken är – även idag.

I boken visar Kristina af Klinteberg ett stort antal exempel och bilder på smycken från när och fjärran, kultur- och social historia i en sammanhållen helhet. Även avsnitt med praktiska råd finns med.

Utvecklingen av smyckena och deras material fogas med kultur- och social historia till en sammanhängande helhet. Läsaren får veta mycket mer än om kungligheter och historiska dyrgripar. Hårsmyckenas historia är full av både män och kvinnor. De största av dessa smycken är så kostbara och tunga att de av praktiska och säkerhetsmässiga skäl sällan visas eller används. Här visas även ett utbrett folkligt bruk av hårsmycken och att smycken på huvudet kan kröna vilken hjässa som helst, om bara klädkoden är den rätta.

Kristina kontaktade mig och ville ha med mitt Grendiadem som ett exempel på nutida smyckeskonst för håret! Och det sa jag naturligtvis gärna ja till! Jag gillar att tillverka hårsmycken och kronor, det är bara så synd att det är så sällan jag får förfrågningar om dessa typer av smycken. Jag hoppas många kommer läsa boken och inspireras till nya sätt att pryda håret och huvudet, så väl till fest som i vardagen.

Grenkrona av Silver som numera finns på bild i boken Smycken som huvudsak.
Grenkrona av Silver som numera finns på bild i boken Smycken som huvudsak.

 

  1. Kristina

    Du förtjänar ju all uppmärksamhet! Och jag önskar verkligen att det blir mer hårsmycken till folket! Så skönt att vi gör gemensam sak i denna fråga. Keep up the good work! /Kristina af Klinteberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.