Guld och topaser, ring och örhängen.

Låg och bekväm enstens ring i 18k guld med mjukt fyrkantig London blå topas
Låg och bekväm enstensring i 18k svenst rödguld med mjukt fyrkantig London blå topas

Guld och topaser är verkligen vackert tillsammans!

Egentligen försöker jag att inte ha så många färdiga guldsmycken i lager. I stället försöker jag göra mina kunder medvetna om att allt de ser i silver går att beställa även i andra material. Jag tänker både på att det är kostsamt att ha guld i lager och på att vi inte vill locka till oss uppmärksamhet från fel sorts människor på LOD. Men ibland kan jag inte hålla mig från att jobba i guld trots att jag inte har någon beställning.

Till exempel kände jag att det var nödvändigt att få visa er hur en skir ring med oval skena och en vacker låg sten kan se ut. Jag valde att göra den med en kuddslipad Londonblå topas och svenskt rödguld. Färgkombinationen blev så vacker! Men stenen kunde lika gärna varit en fyrkantigt rosenslipad diamant och då skulle ringen bli en utmärkt vigsel eller förlovningsring. Topas skulle nog också fungera i en förlovningsring i och för sig. Den ligger på 8 i Mohs hårdhetsskala och jag brukar rekommendera att man går upp till 9 eller 10 Moh för ringar man vill slita på i vardagen under många års tid.

När jag gjorde den här ringen hade jag hand om LODs lärling Emelie. Titta gärna på hennes nya sida HÄR! Jag ville att hon också skulle få pröva att tillverka fyrkantiga fattningar. Och eftersom det inte går åt jättemycket guld så hade jag råd att låta henne göra örhängen i samma material. Att ha en lärling innebär att hon tillverkar saker under mitt överinseende. Jag lär ut av det jag kan men får också kunskap och hjälp tillbaka.

När fattningar, ring och örhängen är klara skickar jag dem till våra duktiga fattare på Gemart Stockholm. Det är de som smider fast stenen i fattningen, och just med fyrkantiga stenar i en hel sarg är det en rätt stor del både av arbetet och kostnaden i ett smycke. Blir det fel kan stenen spricka och allt annat arbete är förgäves. Därför är det skönt att ha bra och kunniga yrkesmänniskor runt sig!

Örhängen i guld med mjukt fyrkantiga London blå topaser.
Örhängen i 18k svenst rödguld med mjukt fyrkantiga London blå topaser.

2 Responses

  1. Mari

    Underbara vackra saker som du skapar.. helt fantastiskt så du bidrar till vår historia

    • admin

      Va fint att du ser det så! jag håller en massa kunskap levande i alla fall!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.