En annorlunda cocktailring ring i rödguld och rökkvarts.

Cocktailring av svenskt 18k rödguld med en kotte av rökkvarts.

Tyvärr är det sällan jag får lov att göra cocktailringar av guld, som den här i svenskt 18k rödguld med en kotte av rökkvarts.

Cocktailring , bara ordet är lustfyllt!

Guldringar gör jag vanligtvis på beställning, det blir för dyrt att ha guld i lager. Mest blir det vigselringar och förlovningsringar som jag tillverkar i det här vackra materialet. Men med en ring som inte skall bäras varje dag kan man ta sig sådana fantastiska friheter. Den får stå upp, den behöver inte gå ner i jeansficka eller i handsken. Och materialen behöver inte vara lika hårda och motståndskraftiga.

I en förlovnings- eller vigselring brukar jag ge rådet att inte sätta en sten med lägre hårdhet än 9 mohs. Mohs hårdhetsskala visar reptåligheten för olika material genom att ett hårdare mineral kan repa ett mjukare. Oftast rekommenderar jag  diamanter och safirer, i någon mån rubiner, i  ringar som skall bäras i vardagen. Det  ger ändå kunden ett fantastiskt urval eftersom safirer finns i alla regnbågens färger. Dessutom kan diamanter kan se ut på så många olika fantastiska sätt.

Men den här ringen är satt med en slipad rökkvartskotte. Kvarts har bara 7 moh i rephårdhet. Det är samma som hårdhet som härdat stål, och mer förvånande, en bomullfiber. Dessutom har jag låtit stenen sticka upp ordentligt! Jag har limmat den på ett stift som man gör med en pärla så det finns ingen skyddande fattning runt den. Det kändes bra att kunna ta sig sådana friheter med form och material. Rökkvarts och 18k svenskt rödguld är en fantastisk kombination. Och gnistorna av ljus som träffar bladet av guld var en så fin överraskning, jag såg det inte förrän jag skulle fotografera den!

Mina ringar är ändå byggda för att hålla i många generationer -så kunden fick med sig en extra sten att byta till om den så småningom blir sliten eller skadad! Det är en så härlig känsla i att erbjuda en kvalité som man själv litar på och är nöjd med.

2 Responses

  1. Birgitta Jansson

    Så instruktivt skrivet o berättat Petronella, trevligt att få kunskap o inblick i ”andras”yrkeskunskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.