Dags för separatutställning på Nutida Svenskt Silver!

posted in: Nyheter | 0
Att koka kaffe i en silverkanna, en stunds kontemplation.
Att koka kaffe i en silverkanna, en stunds kontemplation.

 

Så här presenterar Nutida Svenskt Silver min nästa separatutställning på sin hemsida. Jag fortsätter att utforska silvrets plats i vardagen!

Välkommen till vernissage på Nutida Svenskt Silver torsdag den 27 april kl. 11-18.

Silver över lägerelden

Petronella Eriksson är aktuell med en ny separat- utställning på Nutida Svenskt Silver.  I hennes fantasieggande föremål möter det outslitliga silvret det återanvändbara och tillfälliga. Använd hennes silverkannor, koka kaffe i dem över öppen eld. Ät gröt med hennes silverskedar och ge dem tillfälliga skaft av pinnar.

Inspirationen kommer från skogen och barndomen. Minnen av lägereldar, kaffepannan över elden, kaffeburken av näver och doften av rök. Det var stunder utan stress. Då varje rörelse var en njutning i nuet. Lediga vardagsbestyr fulla av liv och umgänge.

Med sin utställning vill Petronella Eriksson betona silvrets brukbarhet. Det ska beröras, diskas, slitas, få patina och skänka glädje. Materialet fungerar  bättre då. Hennes kannor  vill bli sotiga och diskas i en bäck, bland ormbunkar och fuktiga mossor

– Men jag vill också få människor att reflektera över urskogen. Den riktiga skogen som i hundratals år fått vara orörd utan avverkning. Där det finns allt från späda trädskott till mossiga kvarlevor av gamla jättar. Där det växer 1000-tals  arter som inte finns i en brukad skog.

Formerna i föremålen baseras på upplevelser av växter. Garnlavarnas linjer i luppen blir till handtag av silver som samtidigt lyfter en kanna eller en kopp och får den att sväva. Näckrosens fröhus blir till kroppar i kannor och behållare.

Petronella Eriksson är medlem i Nutida Svenskt Silver och utbildad till guldsmed vid guldsmedsskolan i Mjölby samt metallformgivare MFA Konstfack, 2000. Sedan 2001 är hon delägare i Galleri LOD, på Norra Agnegatan i Stockholm, där hon också har sin verkstad.

Hon är representerad på Nationalmuseet och Rhöska museet.  Hennes arbeten har visats på en lång rad utställningar i Sverige, Italien, USA, Belgien, Japan och forna Jugoslavien. En av hennes kannor prydde ett av de frimärken i seren ”Järn och silver” som Post Nord tillverkade under år 2015.

 

Utställningen pågår till och med den 3/6

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.