Att tillverka en silverkanna.

Tekanna, ”För skogen”, silver med handtag i form av en garnlav. Foto Christian Habetzeder.

Här kommer ett absurt långt blogginlägg om hur en av min kannor skapades. Den blev till under Oktober-September 2014 och tog kanske 3 kanske 4 arbetsveckor i anspråk. Till min hjälp hade jag min fantastiska lärling Lena-Stina Jerström som tillverkade kroppen på kannan. Och Jon som tryckte upp grundformen. Kanske någon kan njuta av att följa en meandrande tanke, fäst i metall och förevigad i bilder.

En märklig början kan det tyckas. De ovala trådarna till handtaget har dragits till rätt dimension. Som ofta är det handtaget som intresserar mig mest, som får mig att vilja se hur min tanke ser ut i verkligheten. Den här gången föddes den i skogen. Någon visade mig garnlav..
Små plastiska smidningar i övergången mellan trådarna i handtaget. Här på ligger två av trådarna uppallade på löd platsen.
Efter en lyckad lödning.
Hur ska jag få plats i betbadet?
Handtaget inför sista lödningen.
Jag fick beta handtaget bit för bit medan jag tillverkade det.
Handtaget tillsammans med några möjliga trycksvarvade kroppar. Och några ägg som fanns med i Klaras skyltning just då.
Handtaget har börjat få sin form.
Början till pipen och anslutningen mellan handtaget och kroppen.
Pipen nästan färdig.
Lena har tillverkat en kropp efter min anvisningar. Här har jag monterat på pipen och anslutningen till handtaget med häftmassa, ett bra sätt att bestämma var detaljerna ska sitta.
Infästningen för handtaget löds på.
Lena måttar in pipen efter den förborrade silen som ska hålla kvar tebladen i kannan.
Här ska jag löda i hop kroppen med handtaget. En märklig lödning!
Hela kannan får inte plats i betbadet, men det fungerar ändå!
Siluett, kanna innan jag tillverkade locket.
Början till locket..
En knopp, något som växer. En böjd form som passar till den svängda pipen.
Växer mer.. men inte riktigt bra ändå. faktist tog locket nästan lika lång tid som resten av kannan.
Silverkannan färdig! Foto Christian Habetzeder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.