Att bygga lampor.

Att bygga lampor. Lampa i mässing och tombak med återanvänd glaskupa.
Någonting fick mig att börja drömma om att bygga lampor! Detalj Lampa i mässing och tombak med återanvänd glaskupa.

Drömmen om att bygga lampor.

Det började med att min unge spelade ”Hollow Knight”, alla vackra miljöer och alla lampor i spelet! Eller så började det i Prag? Eller kanske när jag insåg att det går att köpa de mest fantastiska gamla lampkupor på Tradera? Hur som helst började jag drömma om att bygga lampor.

Men det är en bit från silver smide till lampor. När jag gör en tekanna av silver är nästa alla fogar lödda. Men det vill man inte hålla på så mycket med när man gör saker i mässing. I stället är de flesta delar i en lampa gängade och skruvad. Små skruvar, stora skruvar. Rätt gängsnitt, med rätt stigning. Och så alla dessa olika delar, en del av dem går att köpa, andra inte. Alla går att bygga om eller bygga själv. Och alla har namn som jag inte kan. Mängden forskning i det här projektet är galen, så många, men rätt förnöjsamma, timmar med att hitta och förstå och titta. Lampfinals. Lamp Fittings. Upphäng. Och alla glasklot jag bara varit tvungen att ha, att få känna på.

Lagom till utställningen ”Lysande föremål” på Galleri LOD lyckades jag få ur mig den första lampa jag tillverkat. Men i huvudet trängs det fler. Vad tror ni? Är det här någon någon skulle kunna vilja köpa? För i så fall kan jag ju få göra fler!

Lampa i mässing och tombak med återanvänd glaskupa. formgiven och tillverkad av Petronella Eriksson.

“Lysande föremål” på Galleri LOD!

Under Stockholm Craft Week och några veckor frammåt visas utställningen “Lysande föremål” på Galleri LOD. Vi tänder upp lokalen på Norra Agnegatan med lysande föremål. Alla har på sitt unika sätt arbetat med ljus som en komponent i sina verk. Det blir både lampor och ljustakar och så väl sklupturala verk som besjälade bruksföremål.

Utställningen pågår tom 21/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.