Att välja hur man vill fatta stenar i sin vigsel eller förlovningsring. Riven kant.

En vigselring i rödguld med en rad etiska kaffefärgade diamanter satta på ett nyskapande sätt. guldsmed; förlovningsring; diamat; silversmed; smycken; vigselring; rödguld
En vigselring i rödguld med en rad etiska kaffefärgade diamanter satta på ett nyskapande sätt

Att sänka stenar i materialet på vigsel och förlovningsringar.

Det gemensamma när man sätter fast en sten i en ring är att den på ett eller annat sätt smids fast i materialet. En limningen håller inte alls lika bra och gör dessutom ofta att stenen förlorar sin lyster. När man som i exemplet ovanför sänker en sten i materialet fräser och borrar man först ett hål där stenen passat perfekt. Sedan trycker man fast lite av den plastiska metallen ovanpå stenen. Det finns många olika sätt att gör det här, och dessa olika tekniker kan dessutom blandas. I detta och några följande inlägg tänker jag gå igenom vilket intryck de olika teknikerna ger din vigselring!

Vi börjar med riven kant!

I det första exemplet nedan sitter stenarna med så kallad riven kant. Det betyder att lite material runt hela stenen smids ner över den. Stenarna ligger då som separata prickar med en blank fasett runt omkring. Jag lägger gärna flera stenar i olika storlek bredvid varandra, men det här är också det naturliga sättet att sätta en enda sten i en ring som på bild nummer två nedan. Men då får man tänka på att ju större en sten är desto djupare är den, och för att få plats med en stor sten som här så behövs ett tjockt material i själva ringen!

I exemplet högst upp på sidan har jag och min fantastiska fattare Lisa lekt med att sätta stenarna i med riven kant..men i en tät rad så att stenarnas kanter nuddar varandra och de bildar en bubblig rad. Jag hoppas att någon i framtiden vill sätta stenar på det här viset men med stenar i olika storlekar, som bubblor på en tråd!

I det sista exemplet nedan har jag faktiskt gjort det man nästan aldrig gör och limmat i stenen! Det är det enda sätet om man vill få metall och sten att gå helt i liv med varandra. Orsaken till att det fungerar här är dels att stenen inte är helt genomskinlig, så limningen tar inte bort något av dess lyster, och dels att stenen sitter skyddad under ett lager metall och inte som i vanliga fall uppe på ringen. Stenen är en kvarts som kommer från en plats som betyder mycket för den som bär den. Kvarts är egentligen en för mjuk sten för en varje dag ring.. men genom att sätta den så här skyddat kunde vi lösa det problemet!

 

 

4 Responses

  1. Inger Frändås

    Det är så roligt när du berättar vad du gör så att det går att fatta lite mer vad det handlar om. Love it!

  2. Anders Walther

    Hej!
    Superbra läsning med tips!
    Jag hade själv tänkt borra och anpassa en ”grop” till en blå safir på min frus vigselring i vitt guld. Vill hitta ett lim som både är starkt och inte förstör lystern, men när jag läser det du skriver känns det inte som en bra idé. Är det ett omöjligt projekt tycker du?

    • Petronella

      Förlåt att jag inte sett din fråga! Att limma i en fasetterad sten är aldrig en bra idé. den ska som jag säger smidas fast! borra hål, eller gör bara en markering, och lämna jobbet till en fattare om du inte har någon som kan visa dig hur man gör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.