Jag har fått äran att formge och tillverka det kryddställ i silver och svenskt rödguld som Sveriges riksdag och regering gett i gåva till Kronprinsessan Victoria på hennes 40 års dag!

Kryddor har alltid varit en viktig del av människors liv, särskilt salt som varit en nödvändighet för både njutning och överlevnad. Vid måltider på Kungliga slottet finns en lång kulturhistorisk tradition att duka med personliga saltkar och kryddställ.

Riksdagens och regeringens gåva till Kronprinsessan Victoria, ett personligt kryddställ i silver och svenskt rödguld, är ett dekorativt bruksföremål. Det har sin plats på det festligt dukade bordet vid officiella middagar men även till vardags när familj och vänner samlas för en måltid i all enkelhet.

Formgivningen är tänkt att spegla Kronprinsessans kärlek till naturen. Ett sirligt, kvinnligt föremål vars former bygger på blommor och klättrande växters klängen.

Användning

Skålen av 18k svenskt rödguld är till för salt. Salt är det enda, förutom kokt äggvita, som silver inte är bekvämt med på ett matbord. Jag tänker mig ett gott flingsalt som tas med fingrarna och smulas över maten.

I de andra två skålarna varierar kryddorna beroende på maten. De kan innehålla peppar eller torkade örtkryddor, men också användas till en smaksatt olja eller hackade färska örter. Hela de små silverskålarna kan lyftas så att exempelvis färska lingon kan hällas över tallriken.  Om något i skålarna är starkt, som chiliflingor, eller kladdigt använder man den lilla skeden för att ta krydda med. Jag hoppas på en flitig och fantasifull användning av de små kärlen!

Skötsel

Hela föremålet, både de små skålarna och stället, diskas så ofta som möjligt med diskmedel och en mjuk diskborste av tagel. Behövs ytterligare putsning, exempelvis om kryddstället blivit stående oanvänt ett tag, använder man silverdipp och/eller silverskum. För att förhindra att silvret oxiderar mellan användningarna kan det diskas och slås in i syrafritt silkespapper. Det bästa för ett silverföremål är att användas ofta, till både vardags och fest.