När korpus föder förlovningsringar.

När korpus föder förlovningsringar. Vigsel och förlovningsringar av linjer i guld och silver. stenen är en liten vit rosenslipad diamant.
Vigsel och förlovningsringar av linjer i guld och silver. Stenen är en liten vit rosenslipad diamant.

Mina vaser fick mig att göra nya förlovningsringar.

Det stora och det lilla och vandringen dem i mellan gör mitt jobb så roligt. Inför utställningen LOD genomförde under Stockholm Craft Week arbetade jag med stora vaser i tombak och silver. Formerna i vaserna, som ni kan läsa mer om HÄR, är långa plan som jag använder som tredimensionella linjer. Mina former förflyttar sig ofta på det här viset, från det lilla till det stora och tillbaka igen. De här plana linjerna har jag använt till såväl ljusstakar som örhängen och ringar förut. Men jag har aldrig gjort dem i guld och det blev jag blev så sugen på nu. I veckan tog jag mig därför tid och råd att göra ett par små guldringar. Just som vaserna är ringarna tillverkad av en tunn plåtremsa som får röra sig och bli en ring. Men de här remsorna är små och tunna i stället för stora och långa.

Två nya ringar, men så många nya möjligheter!

Den första ringen jag gjorde återknyter till ringar jag gjorde i våras hemma i pandemiverkstaden. Bilder på dem nedan. Då tillverkade jag ringar i silver som är förhållandevis mjukt och de ringarna behövde en del massa för att kunna stå emot slitaget på bärarens hand. Men 18k guld är spänstigt och står emot slitage bra även när man vill tillverka något litet och nätt. samtidigt är det formbart och går att fästa samman med lödningar som ger staka nästa osynliga skarvar. Det ideala materialet för ringar som skall bäras i vardagen! Det roliga var att den passar så exakt med en av de ringar jag gjort tidigare. En ring med oval skena och en mjuk fattning med en rosenslipad diamant.

Den andra ringen lät jag slingra över fingret, som ett blad av gräs som man lindar runt fingret en sommardag då inget behöver hända. Formen återknyter till ett armband och en ring jag tillverkade med hjälp av min lärling Emmeli. Då tittade jag mycket på vass och på hur deras blad ser ut. Särskilt på det lilla urtaget som är bladets fästpunkt mot stammen på de stora gräsen. Även här fungerar den lilla ringen med rosenslipad diamant som komplement!

2 Responses

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.